Alles wat je moet weten over (baby)dragen

Alles wat je moet weten over (baby)dragen

Ben je zwanger en vraag je je af of een ergonomische draagzak iets voor jou is? Snappen we! Er komt veel op je af, en je weet niet goed waar te beginnen, er is dan ook zoveel keuze!

We kunnen je alvast vertellen: een ergonomische draagdoek of draagzak is een echte musthave met een baby in huis. Ons team loodst je graag door de drie meest gestelde vragen!

Wil je enkele reviews lezen? Check ze onderaan deze blog!

Er zijn enorm veel voordelen aan het ergonomisch dragen van je pasgeboren baby’tje. Je kan namelijk heel erg makkelijk beantwoorden aan een aantal basisbehoeften van je kleintje. Kindjes willen graag hun ouders zien, ruiken en horen. Dat is begrijpelijk, want die zintuigelijke waarnemingen geven hen een veilig gevoel.

Dankzij een draagzak of een draagdoek, kan je tegemoet komen aan al die behoeftes tegelijkertijd. Je baby’tje wordt hoog op je buik gedragen, en kan dus je geur opnemen, je gezicht vlakbij zien, je stem horen, maar ook je hartslag. En dat is erg geruststellend voor hen. Die hartslag horen ze namelijk sinds lang voor hun geboorte al, en dat geeft hen een veilig en geborgen gevoel.

Dat je daarnaast je handen vrij hebt, als je je baby’tje draagt is handig meegenomen. Een draagzak maakt het dagelijks leven dus ook voor jou als ouder gemakkelijker! Spelen met grote broer of zus, koken of boodschappen doen kan allemaal handsfree! 😃🤩 

Er zijn enorm veel draagsystemen op de markt, dus de keuze is overweldigend. Wij verkopen de volgende vier merken: Tula, Ergobaby, de Mini draagzakken van Babybjörn en de rekbare draagdoeken van Babylonia.  Deze merken delen eenzelfde passie voor dragen, en eenzelfde garantie voor topkwaliteit, comfort en veiligheid.

Waarom mijnspeelgoed-be.preview-domain.com fan is? Omdat je met onze draagzakken vanaf de geboorte kan gaan dragen, zonder extra hulpmiddelen of accessoires. De draagzakken zijn supermakkelijk in gebruik en je krijgt ze helemaal alleen aan en uit. Een draagzak- of doek is een topitem om op je geboortelijst te zetten!

Hieronder vind je de meest aanbevolen posities in de draagzakken van Ergobaby en Tula, per gewichtscategorie. Handig!

De Ergobaby Embrace is dé ideale draagzak voor de eerste maanden na de geboorte. Deze ergonomische drager combineert het gevoel en de gezelligheid die bij een draagdoek horen, met het gemak van een draagzak. Gespen om te klikken en een ultrazachte stof om gezellig en geborgen te kunnen dragen.

De Ergobaby 4 position Omni 360 is een echte all-in­ one ergonomische drager. Je kan je kindje op alle posities dragen: buik-aan-buik, op je buik met gezichtje naar buiten, op je rug en op je heup. #handig

De Ergobaby Adapt kan je gebruiken vanaf de geboorte en daarna stelselmatig aanpassen aan de groei van je baby, dankzij het handige drukknopensysteem en de velcro op de heupband. Deze draagzak groeit dus gewoon mee met je kindje!

 

De Tula Free-to-Grow draagzak groeit mee met je baby, vanaf de geboorte tot wel 20 kilogram. Je kan deze drager dus meteen vanaf de geboorte gebruiken, zonder verkleinkussen. Het handige systeem met drukknoopjes zorgt ervoor dat je je drager op de juiste maat kan afstellen voor jouw kindje.

De Tula Explore is een heel veelzijdige draagzak, waarmee je vanaf de geboorte ergonomisch kan gaan dragen. Met deze drager kan je buik-aan-buik dragen, maar je kan je kindje op termijn ook op je buik dragen, met z’n gezichtje naar buiten.

Belangrijk hierbij is dat je kindje heel stevig zélf z’n hoofdje moet kunnen recht houden. Ergonomisch dragen op de rug kan natuurlijk ook, maar ook pas wanneer je baby genoeg spierspanning heeft in z’n nekje. 

Sowieso zit je kindje in elke draagzak van Tula of Ergobaby, 100% ergonomisch én veilig. En als ouder heb je een optimaal comfort dankzij de gewatteerde schouderriemen en brede heupband.

In onderstaande video licht Dominik, expert van Ergobaby en Tula, de draagzakken toe.

De Mini draagzak van Babybjörn is het meest geschikt in de eerste vijf levensmaanden ( 0–1 jaar) (min. 3,2 kg, max. 11 kg) en is ontworpen om regelmatig kort te dragen. Het is een superlicht, compact model dat makkelijk in je luiertas past. Door het flexibele materiaal kan je de natuurlijke C-houding van je kindje zien en controleren.

Het voorste gedeelte van de draagzak is makkelijk los te maken om je kindje eruit te halen, bijvoorbeeld wanneer je kindje in slaap gevallen is. Vanaf 5 maanden is het ook mogelijk om je kindje met het gezicht van je af te dragen.

Deze gebruiksvriendelijke draagzak is een echt startersmodel en te koop in diverse hippe prints en stoffen, in zachte jersey of katoen. Ontdek alle prints hier.

Liever een draagdoek om zelf te knopen?

De Tricot-Slen van Babylonia is een lange gebreide en rekbare draagdoek van 100% biologisch katoen waarmee je je baby op vier verschillende manieren kan dragen – zowel liggend als rechtop! Rug en hoofdje van de baby worden perfect ondersteund. 

Je kan de draagdoek al vanaf de geboorte gebruiken. Het is belangrijk dat de stof in de breedte rekt, niet in de lengte. Een stof die diagonaal en in de breedte rekt, zorgt voor meer comfort voor zowel de baby als mama/papa. Rekt je stof in de lengte dan zakt de baby naar beneden.

R E V I E W S

Ervaring en gebruiksgemak van de Babylonia Tricot Slen Bamboo – Julie C.

Ik mocht de voorbij weken de draagdoek uittesten met ons tweede zoontje, die intussen bijna vier weken oud is. Toen de oproep naar testers werd gedaan was Arthur slechts 3 dagen oud. Bij ons eerste zoontje hebben we geen gebruik gemaakt van een draagdoek of -zak, maar bij een tweede leek het me toch gemakkelijk de handen vrij te hebben.

Bij de unboxing viel me meteen op dat er niet gelogen werd over de zachtheid van stof, ook van de kleur (warm sand) ben ik fan.

Op de doos vind je een QR-code terug die je doorverwijst naar een instructie-filmpje. Je vindt de instructies, inclusief afbeeldingen, ook terug in de bijgeleverde handleiding. Toch kreeg ik het moeilijk onder de knie, het vraag toch wat oefening.

Zo bracht ik het de eerste keren bijvoorbeeld niet strak genoeg aan, ik dacht namelijk nog genoeg ruimte te laten voor de baby. Achteraf las ik op de doos dat de stof naast heel zacht ook elastisch en ademend is.

Er wordt ook aangegeven dat het doek geschikt is voor newborns, maar ik vind de ondersteuning bij het nekje toch precies niet voldoende. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet voldoende gebruik gemaakt heb van de doek.

Aangezien ik het knopen nog niet goed onder de knie heb ben ik niet snel geneigd het doek te gebruiken. Dit is binnenkort misschien anders wanneer mijn man terug aan het werk gaat en ik effectief de handen vrij dien te hebben om ons oudste zoontje klaar te maken.

Ook werden wij voorlopig gespaard van reflux problemen, ik denk dat het gebruik van een draagdoek dan wel zeer gunstig kan zijn.

Ik ga er de komende weken wel zeker verder mee aan de slag, want de nabijheid en geborgenheid die het doek kan bieden vind ik super.

Ik merk bij een tweede kind namelijk dat er minder huid op huid contact is, omdat je je tijd en aandacht verdeeld onder de beide kinderen.

Samengevat zou ik het doek aanraden aan ouders die een baby met reflux problemen hebben of mits wat oefening graag de handen vrij willen hebben bij het hebben van nog andere jonge kinderen.

Wij mochten de babylonia tricot slen bamboo testen en zijn sowieso fan! – Anne VB.

Voor we deze mochten testen had ik al eens de gewone draagdoek van babylonia gebruikt, die mocht ik lenen van mijn nicht.

Maar wat een verschil, de bamboo stof is echt super licht en zacht.

Waar ik bij de andere doek vond dat die best zwaar was, merk je bij deze amper dat je hem aan hebt.

Ook had ik bij de andere doek het gevoel dat die te kort was of niet goed rekte. De bamboo stof daarentegen is heel stretchy waardoor ik een veel langer stuk over heb om te knopen.

In het begin is het altijd eventjes zoeken, hoe je nu eigenlijk zo’n doek omdoet maar via de QR-code op de handleiding kom je heel gemakkelijk uit op een filmpje met instructies, dat is alvast duidelijker dan de foto’s vond ik persoonlijk!

In het begin sukkelde ik ook wel een beetje, is het te los, te vast, zit de stof gedraaid. Maar ondertussen kan ik wel zeggen dat het zo goed als elke keer goed lukt!

Een klein nadeel van een draagdoek is dat het eventjes duurt eer je hem aan hebt. Is soms wel wat vervelend als je de doek probeert om te doen en de baby huilt, maar uiteindelijk na wat oefening gaat het best snel.

Als ik naar de winkel ga of ergens waar een buggy moeilijk is dan doe ik hem al om voor ik vertrek. Door de zachte en lichte stof is dit ook echt comfortabel. Soms merk ik pas uren na het dragen dat ik de doek nog aan heb.

Ons zoontje huilt vaak, door krampjes of door reflux, waardoor hem rechtop pakken wel vaak helpt.

Door de draagdoek is dit voor mij een stuk gemakkelijker en comfortabeler, ik heb namelijk al een aantal jaar last van mijn nek, schouder en rug. Door de draagdoek wordt het gewicht goed verdeelt. Zoals ik al zei zit de doek ook heel comfortabel en heb je geen last van snijdende bandjes zoals bij een draagzak, of extra gewicht! Wij hebben de draagdoek dus al vaak gebruikt, tijdens het koken, voor wandelingen, bloemen plukken, winkelen en stiekem zelfs op toilet ;).

Ik ben heel blij dat ik deze draagdoek mocht testen en zou hem zeker zelf aankopen. Mocht iemand me erom vragen zou ik hem ook echt aanraden. Ik ben er zeker van dat we hier nog lang plezier aan zullen hebben!

Twijfel je of je zo’n doek zelf wel aan kan? Geen nood, in onderstaande video tonen we je hoe makkelijk het wel is!

Het aantal uren dat je kindje in een draagdoek zit speelt geen rol. Je draagt je kindje zo lang je dat als ouder zelf graag wil. Wel belangrijk hier is dat je je baby altijd op de juiste manier draagt. Zorg er altijd voor dat de banden mooi over de schoudertjes en de rug verspreid zijn.

Als je een lange wandeling maakt met je kindje in een draagzak dan raden we je aan om af en toe even een pauze te nemen en je kindje er uit te halen.

Alle draagzakken en -doeken samen bekijken? Dat doe je hier. Zin gekregen om een online geboortelijst aan te maken? Dat kan hier.