Je kindje dragen

Héérlijk vind ik het! Zowel in de buik als erbuiten! Ik ben zo’n mama die zonder blikken of blozen durft zeggen dat haar pasgeboren dochter maar één iets echt nodig heeft: haar mama. Sorry papa, maar zo zie ik het nu eenmaal.

Wil helemaal niet zeggen dat papa of andere mensen niet belangrijk zijn, maar zeker in die eerste weken draait het om haar en mij. De eerste weken buiten de buik moeten volgens mij een verlengde zijn van de laatste weken in de buik.

Wat ik daarmee bedoel? Heel eenvoudig: zo vaak mogelijk zo dicht mogelijk bij elkaar zijn. Ik heb het bij P. en E. ook altijd heel belangrijk gevonden dat ze zich als pasgeboren minimensjes zo comfortabel mogelijk voelden, dat ze gerust waren. En het is nu eenmaal een waarheid als een koe dat die kleintjes enorm rustig worden van dicht bij mama te zijn. Dan was ik maar die vervelende moeder die vies keek bij de vraag ‘mag ik ze eens vasthouden?’, so be it. 😉

Huid op huid contact, hoera!

Skin to skin contact is iets waar zowel ik als manlief erg van genoten hebben bij onze meisjes. Gelukkig heeft het ziekenhuis waar we gaan het label van babyvriendelijk te zijn. Zij hechten daar dus ook enorm veel belang aan een natuurlijk aanpak. Dit is wat ze zelf schrijven over dat huid aan huid contact:

Onmiddellijk na de bevalling wordt de baby op de blote buik van de moeder gelegd. Dit huid-aan-huidcontact, dat minimum één uur duurt, bevordert de moeder-kind relatie en heeft een gunstige invloed op de adaptatie van de baby op het vlak van ademhaling, hartslag, temperatuur, bloedsuikergehalte en immuniteit.

In die eerste weken hebben we dat nog vaak thuis ook gedaan, gezellig ’s avonds voor tv onder het fleece dekentje. Baby zo rood als een kreeft maar hemels gelukkig. Handig ook als ze honger krijgen by the way!

De draagdoek to the rescue!

 Ik hoor al velen van jullie denken ‘heel romantisch allemaal hoor, maar hoeveel man personeel had jij in huis om alle was en plas rond te krijgen?’ 😝

Niemand dus! En dan is het inderdaad soms een innerlijke strijd die je voert. Je wil doodgraag op de zetel knuffelen met je kindje, maar tegelijk zou het toch ook wel eens heel fijn kunnen zijn als er een stofzuiger door je huis ging of de strijk nu eens eindelijk gedaan werd.

Enter: de draagdoek! Wat een superhandig ding! Ikzelf heb een tricot slen van Babylonia en ben nog steeds fan van dit model. E was er trouwens ook fan van, don’t mind the grumpy face:p

Ze hebben hem recent ook uitgebracht in een ‘cool’ versie voor de zomer en die lijkt mij ook helemaal geweldig!

Ik ben wel erg benieuwd naar het verschil met de organic versie. Hij is veel lichter en zou dus veel minder warm moeten zijn in de zomer. Je kan er zelfs mee in het water!

Niet om mee te gaan zwemmen natuurlijk, maar wél handig om even te verfrissen in het zwembad of in de zee. Zeker als je al oudere kindjes hebt die aan het plonzen zijn, kan je op die manier toch ook allemaal gezellig samen kan zijn.

Draagdoek knopen 101

In het begin is het vaak wel wat zoeken hoe je dat ding nu eigenlijk deftig moet knopen, maar na een paar keer ben je er helemaal mee weg en gaat het supervlot.

Een tip die ik onlangs kreeg en zelf nooit aan gedacht heb: doe de draagdoek thuis al aan. Als je dan met de auto ergens naartoe rijdt, hoef je bij aankomst enkel nog baby erin te steken en hoppa weg zijn wij. Ik herinner mij de momenten dat ik stond te sukkelen met een doek van vijf meter lang die niet in de plassen mocht vallen nog alsof het gisteren was.

Ook binnenshuis is zo’n draagdoek superhandig én fijn. Je hebt je handen vrij om alles te doen wat je moet doen en je baby valt heerlijk in slaap door al die beweging. Doet hen denken aan die mooie tijd in mama’s buik.

En wat de papa’s betreft. Die kunnen uiteraard ook perfect hun kindje dragen! Mannen, zet jullie ego even opzij en geniet van die zalige momenten. Ik heb zo’n prachtexemplaar in huis die een halve dag met kleine P in de draagdoek heeft rondgelopen in Disneyland. Thx babe 😉

Feedback over de cool versie mogen jullie zo ergens in augustus verwachten, tegen die tijd heb ik er waarschijnlijk al wel wat draagervaring mee. 😊

Liefs! x

Dit artikel vind je misschien ook interessant