Borstvoeding: wat heb je écht nodig?

Borstvoeding: wat heb je écht nodig?

Borstvoeding: wat heb je écht nodig?

Ben je zwanger, proficiat! Kies je voor borstvoeding? Dan heb je natuurlijk de voeding steeds “bij de hand” 😉. Toch zijn er enkele items die je nodig hebt als je praktisch en comfortabel de borst wil geven. Wat is dan een must-have? Wat is leuk als extra? Je leest het hier.

Hoe geef ik comfortabel de borst?

Ben je helemaal ontspannen? Dan gaat borstvoeding geven gewoon het best. Je moet je baby zo houden dat hij/zij makkelijk kan drinken. Dat vergt misschien een beetje oefening in het begin, maar je vindt vast snel een goede houding. Een voedingskussen kan je hier zeker ondersteunen om de juiste houding te vinden.

Ook bij flesvoeding kan een voedingskussen een fijn hulpje zijn. Je kan het borstvoedingskussen trouwens al gebruiken wanneer je zwanger bent. Het kussen is vaak fijn om tegen te zitten op de bank of om fijner te liggen/slapen in je bed. Musthave dus! 😃

Geef je liever borstvoeding in een stoel? Dan zijn de schommelstoelen van Quax ideaal. Ze werden speciaal ontworpen om op een relaxte manier te voeden en geven voldoende steun. Bovendien staan ze ook gewoon superleuk in je woonkamer of slaapkamer.

 

Welk kolfapparaat kies ik?

Wanneer je een kolfapparaat gebruikt, komt de melk uit je borst doordat de borstkolf ritmisch vacuüm aan de borst zuigt (handmatig; door je eigen beweging, of elektrisch)

Er zijn verschillende borstkolven op de markt. De meeste mama’s kiezen voor een elektrische kolf om de melkproductie extra te stimuleren. Ook een handmatige kolf is mogelijk. Hoe vaak ga je de kolf gebruiken? Meermaals per dag? Dan is een elektrische kolf zeker een must.

Er bestaan elektrische kolven die werken op stroom (bv. die van Avent en Lansinoh) en kolven die werken op een batterij (bv. Elvie). Die laatste zijn vaak iets kleiner en compacter. Of je voor een dubbele of enkele kolf kiest, is ook een keuze die afhangt van de hoeveelheid die je wenst te kolven. 

De kolf van Elvie is het meest compact en past ook makkelijk in je bh. Lees hier meer over deze borstkolf.

Gebruik je de kolf slechts af en toe, bv. wanneer je een avondje weg gaat, dan kan een handmatige kolf (zoals de Elvie Curve of de handmatige kolf van Avent), die goedkoper is, ook prima zijn. Een handmatige kolf is niet ideaal om meerdere keren per dag te gebruiken, wegens een vermoeiende en repetitieve handeling. 

Hoe bewaar ik mijn moedermelk het best?

Je moedermelk bewaren doe je makkelijk in de bewaarflesjes van Lansinoh. Deze kan je tot 4-6 dagen bewaren in de koelkast. Wil je ze langer bewaren? Dan vries je de moedermelk best in, dat kan tot 6 maanden. Ideaal zijn ook de diepvriesdoosjes van Oxo Tot, zodat je kleinere porties kan invriezen.

Welke fles gebruik ik bij borstvoeding?

Al de flesjes die wij verkopen zijn veilig en vrij van schadelijke BPA. Je hebt steeds de keuze tussen flesjes van silicone, polypropyleen of glas. Tijdens de eerste maanden zijn flesjes van 120 ml zeker voldoende, later kan je kiezen voor een groter exemplaar. 

Welke speen kies ik? Een natural of ronde speen (van Lansinoh of Avent) is zo ontworpen om een tepel na te bootsen en wordt ook aangeraden bij de combi borst- en flesvoeding of wanneer je na borstvoeding wil overschakelen op flesjes.

Toch zijn ook de siliconen flesjes met anatomische speen van het Franse Elhée ook erg geliefd bij borstvoedende mama’s. De zachte bolvormige fles voelt zacht als de borst van mama. De speentjes zijn anatomisch en hebben een anti-koliek systeem om krampjes te voorkomen.

Extra musthaves om het mama makkelijker te maken

Lekkende borsten tijdens de borstvoedingsmaanden zijn heel erg normaal. Zoogcompressen absorberen de lekkende moedermelk en voorkomen dat je bh en kleding nat worden. 

Verlies je veel melk? Dan is de Elvie Catch een echte hulp om je melk op te vangen. De siliconen cups zijn lekker zacht en vangen tot 30ml op. Nooit meer verspilde melk, dus! 

Heb je last van gevoeldige of pijnlijke tepels? De lanoline verzorging van Lansinoh is een fijne oplossing om je tepels te verzorgen. Ook een echte musthave dus! 

Dit artikel vind je misschien ook interessant

0 reacties