Leren fietsen zonder zijwieltjes

Leren fietsen zonder zijwieltjes

Leren fietsen zonder zijwieltjes

Mooi weer, heel wat ouders nemen graag hun tijd om hun zoon of dochter te leren fietsen. Volgens ons staat er geen leeftijd op fietsen. Het is belangrijk dat je kind eraan toe is moet zijn, en dat kan enkel hij/zij zelf aangeven. 


Leer je je kindje fietsen zonder zijwieltjes? Dan is het belangrijk dat het formaat juist is. Een fiets op de groei kopen is geen goed idee. Het is immers belangrijk dat je kindje zich goed voelt op de fiets en de fiets onder controle kan houden. Kan je kindje makkelijk met platte voetjes aan de grond als hij/zij op het zadel zit? Dan zit je alvast goed!

Laat je kindje eerst wennen aan de fiets door erop te rijden, zonder zelf te fietsen. Je kan de fiets dan duwen aan de hand (aan de bagagedrager achteraan) of met een handige duwstang (een bezemsteel kan ideaal zijn) achteraan de fiets. Zo leert hij/zij het gewicht van de fiets kennen en leert de fiets vertrouwen.

De truc met de sjaal is ook een optie:
knoop een lange sjaal om het middel van het kind of onder zijn armen en houdt die vast met de uiteinden in je hand. Dit voelt voor je kind stevig aan en kan een optie zijn om te leren.

Mogelijk komt het de eerste paar keren voor dat je kind de controle verliest en valt. Om je kind veilig te laten vallen, raden wij aan een fietshelm te dragen.

Nu kan je vertrekken
Laat je kleine flamingo één voet op een pedaal zetten, de andere op de grond. Laat hem of haar zo ver mogelijk rijden door de voet naar beneden te duwen. De andere voet kan hij/zij bij evenwichtsverlies op de grond zetten, om zo veilig te stoppen. Als dit goed gaat, kan je hetzelfde proberen met een tweede voet aan de pedaal.

Leer je zoon of dochter meteen remmen. Misschien werd dit al aangeleerd met een fiets met zijwieltjes? Beide handen op beide remmen houden, werkt het best.

Belangrijk: leer je kindje steeds naar voren te kijken!
Een herkenbare route, die je steeds samen opnieuw fietst, is ideaal om het sturen goed onder de knie te krijgen. Je kan naast je kindje fietsen, dan fietst hij/zij best rechts van jou.

Veel succes met fietsen!

Dit artikel vind je misschien ook interessant

0 reacties