Waarom kiezen voor pretend-play een goede keuze is?

Waarom kiezen voor pretend-play een goede keuze is?

Waarom kiezen voor pretend-play een goede keuze is?

Jonge kinderen leren veel door verbeelding. Tijdens een rollenspel ofwel ‘pretend play’ ontwikkelt je kleine flamingo zich enorm. Hoe komt dit? Lees meer in onze blog!

Zo leren ze dankzij ‘pretend play’ spelenderwijs problemen oplossen, samenwerken en flexibel te denken. Terwijl ze bijvoorbeeld doktertje spelen, verwerken zo ook moeilijkere momenten. Bovendien stimuleert rollenspel de taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en motorische ontwikkeling. En eerlijk, wat is er fijner dan je kindje te observeren terwijl hij/zij staat te kokerellen aan het speelgoedkeukentje?

Ons favoriete ‘pretend play’ speelgoed vind je hieronder! 😍

What’s cooking?

Kinderen houden ervan hun mama’s en papa’s te imiteren. Terwijl de ouders in de keuken staat te koken, toveren de mini chefs hun eigen favo food op tafel.

In de meeste kleuterklassen wordt een speelgoedkeukentje ingezet, maar ook voor thuis is het een geweldig educatief middel!

Een speelkeukentje aankopen? Een ideaal cadeautje voor de tweede verjaardag of voor sint of kerst. Belangrijk: Let bij de aankoop van een keukentje dat het oké is voor een bepaalde leeftijd, gelukkig zijn de meeste keukentjes in onze webshop ideaal vanaf 2 jaar. Van sommige keukentjes kan je ook de poten verlengen. 😊

Waarom een keukentje in huis halen?

– Het is goed voor de motoriek! Zo zijn er ook heel wat houten fruit-en groentesetjes die je “alsof” doormidden kan snijden én weer aan elkaar kan kleven met velcro.

– Het is goed voor de taalontwikkeling. Je peuter leert er heel wat woordjes mee en zal bovendien ook de kleuren aanleren door met verschillende groenten en fruit te spelen. Ook werkwoorden zal je peuter/kleuter zo sneller aanleren.

Rekenontwikkeling: je peuter zal aantallen, gewichten en hoeveelheden aanleren. Hoeveel past er in het oventje? Past dit houten broodje op het bordje, etc…

Als je kindje groter wordt, zal hij/zij steeds meer gaan imiteren. Nu kan je ook steeds meer deel gaan uitmaken van het rollenspel, want “mama lust ook wel een kopje koffie!”

Wil je niet meteen gaan voor een groot keukentje in de speel-of woonkamer? Dan kan een kleiner item ook fijn zijn: een ijsstalletje, houten koffiezet of broodrooster.

Moedertje en vadertje

Het schattigste om te zien: hoe jouw kindje moedertje of vadertje speelt met eigen popjes. Met poppen spelen maakt je kindje creatief en vergroot de sociale vaardigheden. Kinderen leren omgaan met anderen en vergroten hun empathie

Ook krijgen kinderen vaak troost door hun pop (of knuffel) dikwijls vast te houden of te knuffelen. Voor 1- tot 2-jarigen kan een popje een fijn cadeautje zijn om de eerste rollenspelletjes uit te lokken; flesje geven, mama/papa imiteren met broertje of zusje,..

Vanaf 3 jaar begrijpen kindjes al erg goed dat een pop verzorging nodig heeft en kan je ook accessoires, poppenbedjes en andere poppenspulletjes als extraatje geven.

 

Bob De Bouwer in spé

Ideaal voor de fijne motoriek én de oog-hand coördinatie: een echte werkbank of gereedschapsset is ideaal voor kindjes vanaf 3 jaar. Met een werkbank of  gereedschapskist gaan ze meer leren over actie-reactie (“hoe werkt dit?”) en krijgen ze inzicht in techniek. Wie wil er nu niet klussen, net zoals mama én papa!?

Ontdek het plezier van dingen maken en herstellen met deze houten gereedschapsset van Plantoys, zelfs met een échte waterpas!

Zeg eens ‘aa’

Een tandarts- of doktersbezoek op komst? Laat je kindje alvast wennen met een dokterssetje om te spelen. Een ideale ijsbreker als je kindje een beetje bang is voor een onderzoek, maar ook fijn om de delen van het lichaam aan te leren. Wedden dat ze zo ook niet meer bang zijn de dokter? 😊 Tandartsbezoekje gepland? Ook de leuke houten set van Plantoys is ideaal om je kindje kennis te leren maken met de tandarts. Of wat dacht je van een houten dierenartsset? 😁

 

Meer pretend-play ontdekken? In onze webshop vind je heel wat toppers om op het lijstje van je kleine flamingo te zetten. 

Dit artikel vind je misschien ook interessant

0 reacties