Zo overleef je de eerste schooldag

Zo overleef je de eerste schooldag

Je bereidde je er al dagenlang op voor… De eerste schooldag van je peuter! Je stak je kleine flamingo op tijd in bed, vertelde uitgebreid wat hij allemaal gaat doen op school. Je kocht samen een supercoole boekentas en brooddoos.

En nu is het dan zover. Voor het eerst naar school! Zowel jij als je kind zijn opgewonden en blij, maar ook onzeker. Je peuter komt in een volledig andere omgeving terecht met nieuwe mensen om te leren kennen en nieuwe regels om te volgen.

Als ouder ben je bezorgd dat je kind zich achtergelaten zal voelen, want het is mogelijk de eerste keer dat je je kind zo lang alleen laat. En als je dan aan de schoolpoort staat en je kleintje begint te huilen bij het afscheid, dan wordt dat gevoel alleen maar erger. Daarom helpen wij jou met tips om de allereerste schooldag zo vlot mogelijk te laten verlopen.

1. Vertrek op tijd

De eerste schooldag is sowieso al een stressvolle dag want je wilt niets vergeten, iedereen moet zich klaarmaken enzovoort. Sta daarom op tijd op, om het ochtendritueel rustig te laten verlopen. Vertrek ook op tijd, zo loop je geen risico om te laat te komen.

Op tijd vertrekken heeft ook tal van voordelen. Je kan nog even bij je kind blijven op de speelplaats, zo voelt je peuter zich meer op zijn gemak terwijl hij de speelplaats verkent. Je hebt ook tijd om de leraar te leren kennen en deze nuttige informatie te geven over je kind. Wat zijn eetgewoonten zijn, welke spelletjes hij graag doet, hoe hij het best getroost wordt enzovoort. Zo leert de leraar je kind al een beetje kennen en kan deze beter anticiperen.

2. Geef je kind een knuffel mee

Jollein Olifan knuffel knit greyZorg dat je kind zijn lievelingsknuffel of dekentje meeneemt. Zo heeft hij een herinnering aan thuis, wat de verlatingsangst verkleint. Als je peuter geen lievelingsknuffel heeft, kun je zijn lievelingsdrankje meegeven. Deze herinnering aan thuis zorgt voor een gevoel van zekerheid, het is iets bekend in een onbekende omgeving.

Naarmate de weken vorderen, zal je merken dat je peuter de knuffel minder en minder nodig heeft, omdat hij gewend raakt aan de schoolomgeving.

3. Toon je zenuwen niet

Hoe nerveus je ook bent, probeer dit niet te tonen aan je kind. Je kind voelt heel hard aan dat je zenuwachtig bent en zal dit ook worden. Probeer je peuter daarom steeds te verzekeren hoe leuk hij het zal hebben. Als je vrolijk en opgewonden klinkt, zal je kind sneller mee zijn met je enthousiasme en meer zin hebben in zijn eerste schooldag.

4. Sluip niet stiekem weg

Het lijkt een goed idee om stiekem weg te sluipen als je kind aan het spelen is, maar doe dit toch beter niet. Hij zal namelijk veel onzekerder zijn als je plots verdwijnt dan wanneer je afscheid hebt genomen. Ga in plaats daarvan even bij hem zitten terwijl hij aan het spelen is, en hou je meer en meer op de achtergrond als je merkt dat hij zekerder wordt in zijn omgeving. Vertrek niet zomaar, maar neem afscheid zodra de bel gaat. Vertel duidelijk wanneer en wie hem komt halen, zo win je zijn vertrouwen.

Kom ook niet onverwacht langs. Dit is heel verleidelijk om te doen, maar wanneer je hiermee stopt zal je kind zich afvragen waarom je niet langs bent gekomen. Laat je kind duidelijk weten wanneer je hem ophaalt en hou je hier ook aan, dan zal hij de nieuwe situatie sneller accepteren.

5. Hou het afscheid kort

Wanneer het tijd is om afscheid te nemen, probeer dit dan kort te houden. Stel je kind nog een laatste keer gerust dat hij een leuke dag gaat beleven, geef hem een knuffel en laat weten wanneer je hem komt halen. Vertrek dan meteen. Blijf ook niet hangen als je kind begint te huilen, en neem hem niet terug mee naar huis, anders wordt het de volgende keer nog moeilijker om te vertrekken.

Onthoud dat het normaal is dat je kind huilt bij het afscheid, of net niet. Ook al huilt je kind tranen met tuiten op het moment dat je vertrekt, de kans is groot dat hij na vijf minuten al terug volop aan het spelen is. Het ene kind heeft meer last van verlatingsangst dan het andere. Onthoud dat je peuter naar de kleuterschool laten gaan een goede stap is voor zowel je kind als voor jezelf!

Als je terugkomt, benadruk dan dat je er terug bent, net zoals je beloofd had. Als je kind erop vertrouwt dat je hem terug komt halen, zal zijn verlatingsangst snel verminderen.

6. Speel nog even buiten

Je hebt er een hele dag over nagedacht: “Hoe zou het met mijn kind gaan?”, “Zou hij me niet te hard missen?”, “Ik had hem nooit alleen mogen laten.” En dan komt het moment waarop je je kind mag gaan ophalen. Je zit waarschijnlijk boordevol vragen hoe de eerste dag op school geweest is, maar overdonder hem er niet mee. Je kindje is waarschijnlijk moe van de vele indrukken van de dag en kan daardoor prikkelbaarder zijn.

Neem daarom nog even de tijd om met hem buiten te spelen, zodat hij de indrukken van de dag kan verwerken en zelf kan vertellen hoe zijn dag geweest is.

We wensen jou en je gezin alvast veel succes!

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste nieuwe producten, acties en blogberichten? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week de laatste nieuwtjes in je mailbox!