Hoe poets je de tanden van je kindje? Welke tandenborstel kies ik voor mijn baby, peuter of kleuter?

Hoe poets je de tanden van je kindje? Welke tandenborstel kies ik voor mijn baby, peuter of kleuter?

Hoe poets je de tanden van je kindje? Welke tandenborstel kies ik voor mijn baby, peuter of kleuter?

Hoeveel tandjes heeft je kleine flamingo al? Een goede tandverzorging begint al wanneer het eerste tandje van je baby verschijnt! Maar hoe poets je de tanden van je kiddo? Wanneer poets je de tanden van je kleintje? En waarom zou je nu kiezen voor een elektrische tandenborstel? Wist je dat elektrisch poetsen al kan vanaf 0 jaar? Ontdek het allemaal in deze blog! 🤗

Wist je dat het erg belangrijk is om het tandvlees te verzorgen, zelfs voordat de eerste tandjes verschijnen? Een goede mondhygiëne start dan ook al vanaf de geboorte. De Baby Gum & Tooth Wipes van Jack n’ Jill maken het je makkelijk het tandvlees, de tong, de wangetjes en de eerste tandjes proper te houden. Wikkel het doekje rond je vinger en poetsen maar! De doekjes zijn ook biologisch afbreekbaar!🌾

Wanneer begin je dan echt met poetsen? Als je lichte, witte vlekjes ziet verschijnen op het tandvlees van je kindje, zijn de eerste tandjes onderweg. Dit is gemiddeld rond 6 maanden, maar vroeger of later is ook perfect normaal. Wanneer tandjes doorkomen, zijn deze enorm kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om direct te beginnen met tandenpoetsen om zo het tandplak goed te verwijderen. 

 

Hoe poets ik de tanden van mijn kindje? 

In de eerste twee jaar is het voldoende om je baby’s tandje eenmaal per dag te poetsen. Je poest de tanden best net voor het slapengaan, zodat de laatste bacteriën verwijderd worden. Vanaf dat je kindje 2 jaar is, poets je de tanden best tweemaal per dag ongeveer 2 minuten lang. Je kindje zal al snel zelf willen poetsen en daarom is het belangrijk om grondig na te poetsen tot je kiddo 8 à 10 jaar is.

Om de tanden van je kindje goed te poetsen, bestaat er het trucje van de 3 B’s zodat je zeker geen vlak vergeet. De 3 B’s staan voor Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. We geven jullie graag een aantal tips mee hoe je best de tanden van je Flamingo poetst. 😊

De binnenkant van je snijtanden poetsen, doe je makkelijk door je tandenborstel rechtop te zetten en op en neer te bewegen. De haartjes van de tandenborstel kantel je 45° naar het tandvlees toe en daarmee maak je kleine draaiende bewegingen. De kiezen poets je met een heen en weer beweging. Poets voorzichtig en zonder druk, zodat je kindje zeker geen pijn heeft. Doorkomende tandjes kunnen gevoelig zijn. 

Welke tandpasta gebruik ik voor mijn kindje? 

Je mini’s tandjes poets je best met een special baby- of peutertandpasta. Probeer een tandpasta met een lekker smaakje, zodat je kindje er wat aan kan wennen. Zo’n sterke munt smaak zal je kiddo snel afschrikken. Vanaf de leeftijd van 5 jaar, kan je een volwassen tandpasta gebruiken. 

Wat raden wij aan? 

Wij raden de zachte, organic tandpasta van Jack N’ Jill aan. Het is een biologische tandpasta met heerlijke smaakjes die je al kan gebruiken vanaf 6 maanden. De tandpasta’s bevatten enkel natuurlijk ingrediënten en zijn dus volkomen veilig als je kindje het zou inslikken. Ze bevatten geen fluoride, bewaarmiddelen en kleurstoffen.

Jack N’ Jill heeft 6 soorten tandpasta met smaak: banana, berries & cream, blueberry, bubblegum, flavour free en strawberry. Heeft je kindje liever een neutrale smaak? Dan is er ook de natuurlijke tandpasta zonder smaak!

Waarom kiezen voor een organische tandpasta? 

Een goede (natuurlijke) tandpasta voldoet aan enkele vereisten: het gaat een slechte adem tegen, het versterktde tanden, voorkomt gaatjes en tandvleesontsteking en smaakt lekker. Net zoals bij andere producten is het van belang om de ingrediëntenlijst na te lezen. Tandpasta’s hoeven geen honderden ingrediënten te bevatten. Een goede natuurlijke tandpasta houdt rekening met de volgende drie punten:

1. Het belangrijkste ingrediënt is organische Xylitol

Xylitol vervangt fluoride in natuurlijke tandpasta. Hoe hoger het percentage Xylitol, het beter en efficiënter de tandpasta. Xylitol bestrijdt de bacteriën die vastzitten in tandplak en houden je glimlach gezond.

2. SLS

Dit ingrediënt wordt gebruikt om schuim te vormen en kan de ogen en de huid irriteren. Hoe hoger de concentratie SLS, hoe groter de mogelijke irritaties. Hoe langer SLS in contact is met de huid, hoe groter de kans dat het irriteert. De binnenkant van de mond is een zeer gevoelig gebied en SLS kan bij sommige mensenirritatie en pijn veroorzaken. Er zijn alternatieve natuurlijke schuimende ingrediënten voor SLS.

3. Lekkere smaak

Vaak worden aan natuurlijke tandpasta’s allerlei smaken toegevoegd zoals anijs, Eucalyptusen kruidnagel. De klassieke muntsmaak krijgt nog steeds de voorkeur van de meeste mensen – behalve van de jongere kids, zij zijn geen munt-lovers!

Welke tandenborstel kies ik voor mijn baby, peuter of kleuter? 

De eerste tandjes breken door!

De Silicone Finger Brush van Jack N’ Jill is fijn om te starten met tanden poetsen? Schuif de baby vinger tandenborstel gemakkelijk op je vinger, doe er een beetje lauw water of smaakloze tandpasta op en maak zachtjes cirkelvormige bewegingen.

0-3 jaar: Meer tandjes en kiesjes komen door

Leer je kindje zijn/haar tanden te poetsen onder jouw toezicht. De Bio Tootbrush van Jack ’n Jill heeft een afgeronde en superzachte borstel van nylonhaar. 

De Bio Toothbrush is milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar en vrij van toxische stoffen. Laat je kindje zijn/haar favoriet kiezen: Bunny, Dino, Koala, Monkey en Unicorn en kies er een bijpassende beker bij👌! Poetsen wordt extra leuk zo!

Wil je elektrisch poetsen? Dan zorgt de Tickle Tooth elektrische tandenborstel van Jack N’ Jill voor leuke rituelen ’s ochtends & ’s avonds! Deze elektrische tandenborstel geeft een zachte reiniging aan de tandjes van je baby en peuter. Het heeft een supercoole lichttimer met automatische uitschakeling na 2 minuten. Zo weet jouw kindje perfect wanneer hij of zij klaar is met poetsen. #handig

De Tickle Tooth tandenborstel geeft na 30 seconden een pulsherinnering die je kindje leert om de elektrische tandenborstel van plaats te veranderen. Nog handiger! De kopjes kan je apart aankopen.

3-6 jaar: Als de tandjes groeien…

Net als mama en papa, de elektrische Buzzy Toothbrush van Jack ’n Jill! Je kindje zal dol zijn op het leuke liedje dat je kan aanzetten als je gaat poetsen. Na twee minuten stopt het deuntje waardoor je zoon of dochter weet dat het lang genoeg gepoetst heeft. De borstel roteert waardoor het eenvoudiger is om te poetsen. Extra handig: je kan het kopje makkelijk vervangen, als je meerdere kindjes hebt. 😊

De kopjes zijn ook apart te koop. In het begin kan je je kindje leren hoe ze het best poetsen. Ook even napoetsen wordt aangeraden door tandartsen! De Jack n’ Jill electric toothbrush kan versierd worden met 6 reliëfstickers (inclusief). En nu poetsen maar! 😁

 

REVIEWS

Lesly M. 

Al enkele weken testen wij de elektrische kindertandenborstel van Jack N’ Jill *the tickle tooth* Toen we ons zoontje voor het eerst de tanden lieten poetsen had hij wat schrik van het trillen van de tandenborstel. We hebben het dan ook geleidelijk aan, aan hem geïntroduceerd. De eerste dagen hebben we gepoetst zonder het trillen, dit vond hij zeer aangenaam. Het borsteltje was dan ook super zacht. 🥰 Toen hij wat gewend raakte aan zijn nieuwe tandenborstel mochten we het lampje al aanzetten. Dit vond hij geweldig!! Als we hem de tandenborstel gaven duwde hij zelf al op het knopje. Enkele dagen nadien duwde hij (perongeluk) op het trilknopje, gelukkig moest hij lachen 🤭. Hij maakte er een spelletje van… in en uit de mond. En plezier dat hij had! Sindsdien poetsen we dus steeds met de trilfunctie. Het is gelukkig ook geen krachtige trilfunctie zoals bij onze tandenborstels. Bij onze borstels beweegt het borsteltje maar bij de tickle tooth is het gewoon de hele tandenborstel die een constante trilling geeft. Ideaal dus als introductie om later over te schakelen naar een grote elektrische tandenborstel.

Persoonlijk vonden wij het ook zeer handig dat er een lampje opstaat, zo kan je in het mondje goed zien of alle viezigheid verwijderd is van de tandjes.

Kortom: wij zijn super tevreden van de tickle tooth en ons zoontje staat ´s morgens en ´s avonds al te wachten tot hij eindelijk zijn tandjes weer mag poetsen 🤩.

Chantal en Odin

Odin en ik mochten de nieuwe elektrische tandenborstel “tickle tooth” van Jack N’ Jill testen. Hieronder onze review. 

Toen Odin zijn eerste tandje had zijn we al begonnen met het oefenen van tandenpoetsen tijdens onze ochtend- en avondroutine. Eerst poetst mama of papa grondig en daarna mag hij zelf nog aan de slag. Inmiddels is Odin 22 maanden en heeft hij al bijna al zijn tandjes en weet hij steeds beter hoe hij zelf goed moet poetsen. Als moeder vind ik het belangrijk dat mijn zoontje een schoon en gezond gebit heeft en hij leert dat deze verzorging dagelijks nodig is. 

Het mooie van de Jack N’ Jill “Tickle Tooth” elektrische sonische tandenborstel is dat het tandenpoetsen een gezellige activiteit kan worden tussen ouders en kinderen. Ons zoontje vindt dan ook niks leuker dan, net zoals mama en papa, de vrolijke tandenborstel te gebruiken en samen met ons zijn tanden te poetsen. Dit helpt hem om een goede tandenpoetsroutine te ontwikkelen en zo wordt het voor beide partijen geen strijd. Het gezoem van de sonische technologie is rustgevend en het compacte, lichtgewicht ontwerp van deze tandenborstel maakt het gemakkelijk voor kleine handjes om vast te houden en te manoeuvreren, terwijl de hoge-frequentie sonische trillingen helpen de plak te verwijderen en de tandjes schoon te houden. Ook kunnen de trillingen op het tandvlees de pijn verlichten wanneer er nieuwe tanden doorkomen. Met het witte led lampje kun je goed inspecteren of de tandjes ook daadwerkelijk schoon zijn

 

Kortom, ik raad de Jack N’ Jill elektrische sonische tandenborstel aan alle ouders die  tandenpoetsen niet alleen eenvoudiger en effectiever willen maken voor kinderen, maar ook een leuke en plezierige ervaring willen hebben. Daarnaast denk ik dat het ook kan helpen om een gezellige band te creëren tussen ouders en kinderen tijdens deze dagelijkse routine. 

Odin is erg enthousiast en kijkt er nu iedere dag naar uit om zijn tanden te poetsen. Geen gemopper meer, maar een vrolijk mannetje die elke ochtend en avond blij aan een nieuwe tandenpoets sessie begint! Odin blij, mama blij. 😉 

Maja – Spetterkids

“Tandenpoetsen een strijd? Normaal wel ja maar nu we deze borstel hebben geïntroduceerd is het elke avond feest. Eerst een danssessie en dan poetsen. De borstel is ook heel zacht, super fijn voor de kleintjes 🤍 het muziekje maakt het heel duidelijk van begin tot einde, extra fijn voor kindjes die het poetsen als vervelend ervaren.

Omdat mijn kindje een beperking heeft zijn prikkels in zijn mond altijd extra intens. Tandenpoetsen spreekt daarom niet voor zich. Fijn dat we deze tandenborstel nu hebben, hierdoor is het voor hem veel fijner om met deze prikkels om te gaan. Vooral in combinatie met de muziek heeft het tandenpoetsen een hele andere lading. Dit gun ik alle kindjes met een beperking.”

Frederique

Voor de Gele Flamingo mocht ik de Tickle Tooth elektrische tandenborstel testen. De tandenborstel werd geleverd met 2 verschillende borstels en bijbehorende batterijen. Deze moesten eerst geplaatst worden. Hier was een hele kleine schroevendraaier voor nodig, maar dit ging verder heel makkelijk. 

De tandenborstel heeft een schattig plaatje van een giraffe. Het is een kleine borstel en erg licht van gewicht. Mijn dochter (net 2 jaar) vond hem direct interessant. Met 1 druk op de knop gaat er een lichtje branden. Als je nog een keer drukt gaat de tandenborstel trillen. Na 30 seconde trilt het harder, zodat je weet dat je de tandenborstel kunt verplaatsen. Na 2 minuten schakelt hij automatisch uit.

Ik vind dit erg handig en het lampje is ideaal. Zo kun je echt goed in het mondje zien waar je moet poetsen. Ook is het prettig om te weten hoelang je al ongeveer aan het poetsen bent. Doordat de tandenborstel elektrisch is hoef je minder druk heen en weer te schrobben. Hierdoor minder kans dat je bijvoorbeeld te hard poetst of perongeluk te ver in de mond gaat. Met een beweeglijke peuter is het poetsen soms een behoorlijke uitdaging, maar dit maakt het toch makkelijker!

Mijn dochter vindt de tandenborstel heel interessant, maar het getril ook heel spannend. Het kietelt haar en dit vindt ze maar gek in haar mond. Dit is ze ook niet gewend. Eerst wilde ze niets van het poetsen weten. Ze wilde graag spelen met de tandenborstel, maar absoluut niet poetsen. Spelenderwijs introduceren wij haar de tandenborstel. Ik liet haar eerst er zelf mee of ik liet haar mijn tanden “poetsen”. Steeds weer probeerde ik haar tanden te poetsen, zonder er een echte strijd van te maken. Het gaat steeds beter, maar ze moet nog steeds erg wennen. Ik ga echter niet opgeven. Ik vind het belangrijk dat ze elektrisch gaat poetsen en deze tandenborstel is erg geschikt. Ik weet ook zeker dat het goed gaat komen. Voor onze tweede dochter wil ik deze ook graag aanschaffen zodra ze tanden krijgt.

Marinka

Welke ouder kent de strijd niet? 2 keer per dag…. We hebben het over tandenpoetsen.

’s Morgens en ’s avonds opnieuw komen de tandenborstels tevoorschijn en wordt er een klodder tandpasta opgedaan. Zelf poetsen en dan door papa of mama napoetsen, bij het ene kind gaat dit makkelijker dan bij de ander.

De ene vraagt zelf om nog na te poetsen en bij de ander moet je er achteraan rennen en ongeveer op je knieën smeken om alsjeblieft nog even de tanden na te poetsen. En dat zijn bij ons zo een 160 kindertandjes en kiezen per dag.. Oke dat klinkt echt als veel.

Ik weet niet hoeveel tandenpoetsliedjes in de afgelopen 8 jaar al heb verzonnen en aangepast om er iets leuks van te maken.

De oudste 3 kinderen zijn 8,6 en 4 jaar en poetsen al een tijdje elektrisch. De jongste van bijna 3 jaar nog niet dus hoe leuk dat wij van de gele flamingo de Jack N’ Jill Organic Elektrische Tandenborstel Buzzy Brush opgestuurd kregen!

Een cadeautje krijgen is natuurlijk altijd leuk en helemaal als je grote broers en zus net zo enthousiast zijn als jijzelf. 

Er zitten leuke dieren stickers bij, maar een bijtje als knop is al leuk! De stickers worden meteen op de tandenborstel geplakt en dat wil natuurlijk iedereen.

We moesten even batterijen halen, maar toen die aangeschaft waren kon het testen beginnen.

Op de tandenborstel zitten 3 standen die een liedje afspelen, vertellen hoe je moet poetsen of alleen een trilstand. Bij iedere stand gaat er ook weer een andere kleur lampje branden. Hier is het muziekje natuurlijk in trek…

Er wordt op gedanst en onze dochter is helemaal blij met de tandenborstel. Het idee van de 2e stand over hoe de tanden gepoetst moeten worden, is zeker handig. Alleen is het Engels, dus dan zou je dit bij de kinderen moeten vertalen.

Het is voor ons geen bekend liedje die op de tandenborstel wordt afgespeeld, maar dat maakt niet uit. Het is een vrolijke melodie en dat is al snel interessant voor kinderen.

Als de 2 minuten voorbij zijn stopt alles vanzelf en gaat de tandenborstel uit. Een duidelijk signaal voor de kinderen wanneer het tandenpoetsen klaar en duidelijkheid, daar houden kinderen van.

Je krijgt er 1 opzetborstel bij, maar via de site zijn de losse opzetborsteltjes te verkrijgen. Dus als jij ook van tandenpoetsen een feestje wilt maken, schaf dan zeker deze leuke en vrolijke tandenborstel aan.

Odilon is bijna 22 maanden (of bijna 2 jaar oud), had rond de leeftijd van 5 maanden al zijn eerste doorkomende tandjes en beschikt intussen over twee goedgevulde tandenrijen die het nodige onderhoud vragen.

In de eerste prille tandenmaanden was een rubberen vingertandenborstel zeer nuttig, maar die mocht na het eerste ernstige bijtincident (die eerste tandjes zijn vlijmscherp!) al snel wijken voor een ‘echte’ tandenborstel. Maak ook die was ook na enkele maanden niet meer zo interessant wegens: te saai, niet nieuw noch entertainend genoeg voor een energieke peuter die non-stop op ontdekking gaat en dus ook zéér moeilijk kan stilzitten.

Je kan begrijpen dat wij superblij waren dat we de elektrische tandenborstel van Jack ’N Jill mochten uittesten!

De tandenborstel ziet er niet alleen mooi uit (lees: geen schreeuwigere kleuren en toch met een speels kantje), maar is ook praktisch en van een degelijke kwaliteit. De tandenborstel heeft een knop die na één keer induwen licht geeft en na twee keer induwen ook nog eens trilt. Deze combinatie van licht en geluid vormen de perfecte sensatie voor een op-prikkels-kickende-peuter zoals Odilon! Bovendien kan je op deze manier op korte tijd een grondige poetsbeurt geven aan de tandjes van je kind en geeft de tandenborstel via de trillingen aan wanneer het tijd is voor een andere zone of wanneer de poetsbeurt erop zit.

Gezien ook mama en papa een elektrische tandenborstel hebben, is het voor Odilon leuk om ‘erbij’ te horen en doet hij ons relatief makkelijk na. Om de achterste kiezen een laatste grondige poetsbeurt te geven, leg ik Odilon op bed tussen mijn benen met zijn armen onder mijn bovenbenen zodat hij even gefixeerd ligt – ik zag dit in een TikTok ‘toddler hack’ filmpje en leerde het nooit meer af 😉 – en ik dus nog even goed kan controelren of de laatste snackrestjes zijn weggepoetst.

Zowel Odilon als ik zijn enorm tevreden van de Tickle Tooth tandenborstel van Jack ’N Jill en zouden hem warm aanbevelen voor elke baby/peuter die graag entertaind wordt en zich ‘groot’ wil voelen door alles zoveel mogelijk zelf te doen.

Groetjes,
Laure aka een Tevreden Tandenfee 😊

Dit artikel vind je misschien ook interessant

0 reacties