Wanneer start je met potjestraining?

Wanneer start je met potjestraining?

Wanneer start je met potjestraining?

Als mama of papa kan je niet trots genoeg zijn wanneer je kindje voor de eerste keer pipi op het potje doet. Meteen aan zindelijkheidstraining beginnen?

Kijk zeker goed naar de signalen van je kiddo. Elk kindje op zijn eigen tempo☺ ! Zet je rustig neer & lees in deze blog alles over de potjestraining van jouw kleintje.

Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining?

Gewoon op je kindje zijn/haar tempo. Het heeft geen zin om dit te overhaasten. Sommige kindjes zijn zindelijk op 22 maanden, anderen doen er wat langer over, dat is heel normaal!

We merken dat Belgische ouders er vaak sneller mee starten, wat uiteraard komt door de start van Belgische scholen vanaf 2,5 jaar, en waar geacht wordt dat kindjes zonder luier kunnen slapen/spelen. Ideaal is natuurlijk de zomervakantie, zodat je kindje thuis lekker met de blote billen kan lopen. 😃

(Op de foto’s: De potjes van Babybjörn (vanaf € 32,00) zijn compact en ideaal voor potjestraining)

Hoe merk je dat je kindje er klaar voor is?

  • Je kindje laat merken dat hij of zij moet plassen of stoelgang maken.
  • Je kindje heeft een droge luier na een dutje.
  • Je kindje voelt zich lastig bij een volle luier.
  • Je kindje vindt het oké om even op het potje te blijven zitten.
  • Je kindje toont interesse in het potje en/of het toilet.

Yes, geeft jouw kiddo één of meerdere van bovenstaande signalen aan? Dan is hij of zij helemaal klaar om met de zindelijkheidstraining te starten!

(Op de foto’s: De mooiste plaspotjes van Quax (€39,95)

Welke periode starten?

Je start best als je voldoende tijd hebt, een vakantieperiode is ideaal. Het heeft geen zin om te denken dat je je kindje “vlug” zindelijk kan maken. Neem hier vooral de tijd voor & ga zeker niet pushen. Je kindje moet dit op zijn of haar eigen tempo ontdekken.

Je kan samen een potje uitkiezen, of kiezen voor een exemplaar waarvan je weet dat je kindje deze fijn zal vinden. Gemakkelijke broekjes en onderbroekjes heb je best ook in huis😊! 

Liever ineens op het toilet? Kies dan een fijne toiletbrilverkleiner en opstapje uit.

(Op de foto: plaspotje van Bébéjou (€9,40))

Stappenplan zindelijkheidstraining

1. Laat je kindje op het potje zitten

Zet je kindje op het potje en maak het gezellig, zodat je kindje een goed gevoel heeft. Je kan bijvoorbeeld een boekje lezen of een liedje zingen. Je zet je je kiddo best op het potje na een dutje of een eetmoment. Op deze momenten is de kans het grootste dat hij of zij naar het toilet moet. Begrijpt je kindje nog niet wat hij of zij moet doen? Dat is helemaal oké! Het is vooral belangrijk dat je mini went aan het potje. Laat je kindje vooral nooit alleen wanneer hij of zij op het potje zit. 

2. Het is gelukt!

Yayyy, het is gelukt! Je kindje heeft geplast in het potje. Zo fier dat je dan bent! Laat dat ook zeker merken aan je kiddo. Wanneer het niet lukt, wordt dan vooral niet boos. Ongelukjes kunnen ook nog gebeuren. Zorg voor een ontspannen sfeer en laat je kindje nog wat oefenen. 

3. Gestructureerde plasmomentjes

Maak er een gewoonte van om op gestructureerde momenten op het potje te gaan. Bijvoorbeeld na een dutje of na een maaltijd. Geef het goede voorbeeld: zet het potje in de wc en laat je kindje gerust naar je kijken als je plast 😉. Monkey see, monkey do! Heb je niet elke dag tijd om je kiddo meerdere keren per dag op het potje te zetten? Bouw de momentjes op het potje dan rustig op. Je kan beginnen met één tot drie keer per dag. Kijk vooral naar wat het beste past bij jouw gezin. 

4. Je kiddo wil zelf op het potje

Door de gestructureerde plasmomentjes zit je kindje regelmatig op het potje en zal die tussendoor niet meer zo vaak moeten. Wanneer dit wel zo is, zal hij of zij dit aangeven. Daar is dan het moment dat je kiddo zelf op het potje wil gaan zitten, joepie!

5. Slapen zonder luier

 Yesss, je kindje is zindelijk overdag. Nu nog wachten op de nachten. Meestal gebeurt dit vanzelf en moet je hier niet veel voor doen. Hoe meer je kindje overdag plast, hoe minder hij of zij ’s nachts naar het toilet moet. Belangrijk om zeker voor het slapen gaan nog naar het toilet te gaan. 

 

De handigste plaspotjes

Je vindt bij ons heel wat verschillende plaspotjes terug. Deze zijn stuk voor stuk erg handig, compact & ook nog eens makkelijk schoon te maken!

Zo heb je de Quax my potty, dit plaspotje heeft een tijdloos design en match je meteen met je andere Quax goodies, cool! Quax heeft bovendien ook de meest ergonomische plaspotjes. Ze bieden het meeste steun dankzij de hoge rugleuning en zorgen ervoor dat je kindje een correcte houding aanneemt. 

Verder hebben we nog heel wat andere plaspotjes van Bébé-Jou, Babybjörn & Luma. Voelt je kindje zich meer comfortabel met een stevige rugleuning? Dan raden wij zeker het Babybjörn Zetel Plaspotje of de Quax My Potty aan!

 

Onderweg met My Carry Potty

Onderweg met je kindje(s)? Dan zijn de kwalitatieve en duurzame plaspotjes van My Carry Potty superhandig! Deze plaspotjes zijn ideaal om mee op reis te nemen. Ze zijn volledig afgesloten en dus lekvrij. Het plaspotje kan je makkelijk meenemen door het handvat bovenaan.

My Carry Potty heeft zelfs een Award gewonnen van vakjury en ouders/verzorgers, hoe leuk!😊 Dit plaspotje is dus ideaal als je je kindje aan het trainen bent om zindelijk te worden. De plaspotjes bestaan in verschillende leuke kleuren. Welke kleur is jouw favoriet? 😍


Een beloningssysteem kan fijn zijn! Maak zelf een kalender met stickers die je kindje mag kleven als hij/zij een plasje gedaan heeft. De Flink! Beloningskaarten van Stratier zijn ook leuk om te gebruiken!

Dit artikel vind je misschien ook interessant

0 reacties